Här föddes Volvos säkerhetsarbete

En kreativ forskare på Chalmers och astronautstolar var startskottet för Volvos arbete med barnsäkerhet för 50 år sedan. Flera banbrytande innovationer senare pågår ett ständigt arbete med att göra barnens bilresa ännu säkrare.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Läs mer på Volvo Car Sverige

D

et kanske känns långsökt att koppla barn och bilar med astronauter och rymdraketer. Men för Bertil Aldman var det inte svårt att se likheterna. Den tidigare narkosläkaren som jobbat med trafikskador, började 1957 forska kring trafiksäkerhet på Chalmers tekniska högskola.

När han följde uppskjutningarna i Geminiprogrammet på tv under 1960-talet och såg konturstolarna som astronauterna i den trånga kapseln satt i, fick han idén till bakåtvända bilbarnstolar.

Bertil Aldman utvecklade en första prototyp i nära samarbete med Volvo och utförde tester i en PV444. Den första bakåtvända stolen producerades dock av Klippan och började säljas 1967.

På samma sätt som astronauternas stolar fördelade g-krafterna över hela ryggen vid starten, kunde bakåtvända bilbarnstolar fördela krafterna vid en krock så att barnet skyddades. Hans idé blev startskottet för Volvos satsning på barnsäkerhet. Allt bygger på en lika enkel som genial princip – som hållit i över femtio år.

Det finns flera milstolpar som markerar genombrott inom barnsäkerhet, signerade Volvo. Här kommer de fem mest banbrytande:

1972: FÖRSTA VÄRLDSNYHETEN

Som första biltillverkare i världen introducerade Volvo en egentillverkad bakåtvänd bilbarnstol.

Som första biltillverkare i världen introducerade man en egentillverkad bakåtvänd bilbarnstol. Denna stol var hel i sig och krävde inte att passagersätet vändes. Designen stöttade nacken på barnet och fördelade kraften över en större yta vid frontalkollisioner, den allvarligaste typen av olycka.

Vi på Volvo har en vision som inkluderar att ingen heller ska skadas allvarligt i en Volvo. Malin Ekholm, senior director på Volvos säkerhetscentrum.

1978: ANDRA VÄRLDSNYHETEN

Bilbälteskudden lanserades 1978 och minskade risken att skadas ytterligare.

Bälteskudde lanserades 1978 och tack vare den kunde barn komma upp i sätet så att bilens ordinarie säkerhetsbälte satt på bästa sätt både över höfterna och över axeln. Risken för att skadas minskade med 75 procent av att använda bälteskudde och säkerhetsbälte, jämfört med de barn som satt utan säkerhetsbälte.

1990: TREDJE VÄRLDSNYHETEN

Den integrerade bältesstolen kom 1990.

Den integrerade bältesstolen kom 1990. Mittplatsen kunde med ett enkelt handgrepp göras om till en bältesstol. Där kunde barnet använda en annan nyhet, trepunktsbälte på mittplatsen. Fördelarna med den integrerade bältesstolen är flera: den finns alltid på plats och den är alltid rätt monterad. Fem år senare kom integrerade bältesstolar även på sidoplatserna.

2000: FJÄRDE VÄRLDSNYHETEN

Isofix gjorde det lättare att montera bilbarnstolar.

Just monteringen är väldigt viktig för att stolen ska fungera som den ska, och där har Volvo varit med och tagit fram en standard för alla biltillverkare och bilbarnstolstillverkare som heter Isofix, ett system med fasta fästen i bilen som stolen kan hakas i – oavsett Isofix-stol och oavsett bilmärke. Först ut att tillverka en bakåtvänd bilbarnstol med Isofix-fästen var Volvo, år 2000.

2007: FEMTE VÄRLDSNYHETEN

Den integrerade två-stegsbältesstolen.

Den integrerade två-stegsbältesstolen lanserades 2007. Det är ett tillval som kan förvandla ytterplatserna till bältesstolar i två steg så att de växer med barnen. Även Volvos säkerhetsbälten har utvecklats och barnanpassats genom en kraftbegränsning som på ett kontrollerat sätt följer med och absorberar energin vid en krock.

ANVÄNDANDET AV säkerhetsbälte, barnstolar och bälteskuddar för att skydda barn i bil gick fort i Sverige efter introduktionen. När Volvos första bälteskudde kom i slutet av 70-talet var skyddsanvändningen för barn upp till 15 år i Sverige strax under 20 procent för att redan tio år senare, i slutet av 80-talet, ha ökat till 90 procent.

Malin Ekholm, senior director på Volvos säkerhetscentrum.

Antalet barn som dör i bil i Sverige är nu mycket lågt. Under 2015 var det ett barn som omkom, i hela Sverige, alla bilar. Men Volvo och de svenska myndigheterna har en nollvision. Ingen ska dö i en bil.

– Det är en fördel att vi som biltillverkare och trafikmyndigheterna har samma syn på detta och jobbar åt samma håll. Dessutom har vi på Volvo en vision som inkluderar att ingen heller ska skadas allvarligt, och det är det vi jobbar för, säger Malin Ekholm, senior director på Volvos säkerhetscentrum.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Läs mer på Volvo Car Sverige